Conferinţa „Către Societatea Bună – Perspective europene” Bucureşti, 2013

ars conf2012 frontAsociaţia Română de Sociologie, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, şi Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane organizează conferinţa internaţională „Către Societatea Bună – Perspective europene” la Bucureşti, în perioada 24-26 Octombrie 2013.

Tema: La mai mult de 20 de ani de la căderea comunismului şi 9 ani de la cea mai mare lărgire din istoria ei, Uniunea Europeană se confruntă cu o criză economică ce scoate din nou în evidenţă faptul că procesul economic, de unul singur, nu aduce bunăstarea socială. Devine tot mai clar că trebuie să lărgim conceptul şi practica bunăstării pentru a încorpora responsabilitatea socială. Este nevoie să întrevedem politici publice care să clădească coeziunea socială şi să sprijine comportamentele individuale şi instituţionale care să pună accent pe orientarea pro-socială drept compensaţie pentru deficitele create de capitalismul individualist.

ars conf2012 frontAsociaţia Română de Sociologie, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, şi Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane organizează conferinţa internaţională „Către Societatea Bună – Perspective europene” la Bucureşti, în perioada 24-26 Octombrie 2013.

Tema: La mai mult de 20 de ani de la căderea comunismului şi 9 ani de la cea mai mare lărgire din istoria ei, Uniunea Europeană se confruntă cu o criză economică ce scoate din nou în evidenţă faptul că procesul economic, de unul singur, nu aduce bunăstarea socială. Devine tot mai clar că trebuie să lărgim conceptul şi practica bunăstării pentru a încorpora responsabilitatea socială. Este nevoie să întrevedem politici publice care să clădească coeziunea socială şi să sprijine comportamentele individuale şi instituţionale care să pună accent pe orientarea pro-socială drept compensaţie pentru deficitele create de capitalismul individualist. Pe de altă parte, trebuie să depăşim principiul că orice individ sau instituție sunt eficienţi de unii singuri şi trebuie să îşi urmeze propria agendă fără a lua în seamă alte abordări. Se detaşează o mare nevoie de integrare: a eforturilor pro-sociale ale individului în cadrul mai general al instituţiilor; a instituţiilor de stat în mari programe de dezvoltare; şi în cele din urmă a fiecărei societăţi europene în interesul general al Europei. Pe de altă parte, o societate bună şi stabilă reprezintă prin ea însăşi un factor necesar pentru o creştere sustenabilă. În acest context, modelul calităţii individuale a vieţii îşi arată limitele evidente. Avem nevoie de o abordare holistă în acest domeniu, care să ia în considerare variabile precum comportamentele pro-sociale, participarea şi activismul social, capitalul social, încrederea şi coeziunea, şi să se concentreze asupra rolului jucat de aceste mecanisme şi procese în agregarea bunăstării individuale şi sociale.

Conferința internațională „Către Societatea Bună – Perspective Europene”, organizată de Asociaţia Română de Sociologie, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, şi Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, doreşte să deschidă un dialog asupra noilor studii teoretice şi empirice care să se armonizeze cu aceste domenii de studiu. Conferinţa va aduce împreună contribuţii teoretice şi empirice pe această temă din sociologie ca şi din domenii înrudite precum asistenţa socială, ştiinţele politice, demografie şi antropologie. Teoreticieni şi practicieni din domeniile mai sus menţionate sunt aşteptaţi să prezinte lucrări şi să participe la discuţii.

Propunerile pentru secțiuni pot fi trimise online, în limbile română și engleză, până pe 4 August 2013, la adresa: www.conference.arsociologie.ro/sections-proposal-form.

Vom anunța online acceptarea secțiunilor propuse nu mai târziu de 12 August 2013. Coordonatorii secțiunilor acceptate vor fi scutiți de plata taxei de participare.

Publicarea. O selecţie a lucrărilor, trimise nu mai târziu de 15 Octombrie 2013, va fi publicată în numerele speciale ale revistelor Sociologie Românească, Calitatea vieţii şi Inovaţia Socială.

Vă invităm să consultați pagina web a conferinței www.conference.arsociologie.ro sau să trimiteți întrebări la adresa electronică:  conference@arsociologie.ro.

%d blogeri au apreciat: