A compara, comparație
Funcția de autocompletare de la Google pune în relație cuvântul căutat cu alți termeni de care utilizatorii sunt interesați. Predicția funcționează pe baza unui algoritm care include popularitatea, noutatea sau tendințele. De-a lungul timpului algoritmul a avut partea lui de controverse, realizatorii fiind acuzați de perpetuarea stereotipurilor, rasism sau cenzură. O poveste frumoasă de Cosima Rughiniș ne prezintă în Dilema imaginea din oglinda relațiilor de gen, unde „femeile sunt de pe Venus bărbații de pe Marte”. Accentuarea dependenței de tehnologie (în termeni de „gândește mașina pentru tine”) pune și problema intimității vieții private și a responsabilității corporative.
Acum, că avertismentele au fost lansate, să prezentăm Autocomplete vs Graph un program software care extinde funcționalitățile Google Autocomplete. Scrisă de Anvaka, aplicația generalizează rezultatele căutării sub forma unei rețele în care relațiile dintre termeni sunt generate de prepoziția „versus”. Aflăm din latină că sensul este cel de opoziție sau de comparație, ceea ce trezește imediat spiritul de competiție. Fotbal, politică, cea mai tare mașină, pisica sau cățelul? Avem, cu condiția ca termenii să fie relevanți pentru algoritmul Google. Pentru a realiza o căutare este suficient să introduceți termenul în câmpul desemnat și să apăsați Go…
Un prim exemplu ilustrează interesul pentru domeniile conexe ale sociologiei (am utilizat termenul în limba engleză pentru că cel din română generează o rețea redusă). Ar fi necesară o examinare a modului în care este creată rețeaua, dar putem afirma cu prudență că grosimea liniei indică frecvența relației dintre termeni, iar poziția în cadrul rețelei este dată de aplicarea algoritmului subsecvent pentru termenii identificați. O precizare este necesară. Aplicația extrage informațiile în timp real și pot apărea diferențe dintre acest text și rețelele care sunt create dinamic la data la care este citit articolul.
Simona Halep, numărul unu din tenisul mondial generează, previzibil, o rețea formată din principalele contracandidate la supremație: Stephens, Wozniacki, Kerber etc. Echivalentul masculin, Roger Federer, produce o rețea similară. Dacă versiunea de Google utilizată este localizată, de exemplu google.ro, rezultatele sunt influențate căutările geografice specifice (de aceea, între Djokovic, Nadal sau Thiem apare și Marius Copil). Un fost număr unu mondial, Nadia Comăneci, nu mai este prezentă în interesele utilizatorilor și interferează cu un desen animat. Sic transit gloria mundi…
Este loc și pentru surprize sau descoperiri… O căutare după brexit afișează, pe lângă „EU” și „hard brexit”, două asocieri neobișnuite, „y2K” și „mad cow”. Prima reprezintă o problemă exagerată ale cărei efecte nu s-au comparat cu isteria și cheltuielile făcute pentru contracarare. A doua, o epidemie provocată de practicile de hrănire ale animalelor care a produs interdicție la export, izolare și carantină. Undeva, brexit-ul rămâne în ceață…
Autorul aplicației indică cercetarea de piață ca o posibilă utilizare a Autocomplete vs Graph. Pentru că însă căutările sunt generate de utilizatori aria pare mai extinsă. Codul sursă al aplicației este deschis iar licența este MIT, ceea ce poate deschide orizonturi interesante pentru analiza de conținut sau studierea noutăților și trendurilor.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.