Bugetul fictiv al României

buget ro 2013

Transparent, la adresa http://buget.gov.ro/, Guvernul României a postat câteva informații utilizând aplicația OpenSpending pentru a arăta care este structura bugetului anului 2013. Altfel spus, un frumos site oficial, în cadrul unui „proiect de transparență”, testează de două luni facilitățile unei aplicații open source în parteneriat cu două firme de software comercial. Este notabil să precizăm că România are 47 de puncte din maxim 100 posibile în Open Budget Index 2012, intrând în categoria „unele informații”, ceea ce înseamnă că cetățenii au informații limitate despre bugetul țării. Modul în care sunt comunicate informațiile despre bugetul de stat al României este din ce în ce mai puțin transparent, indicele țării scăzând de la 66 în 2006. Acest fapt poate să mascheze anumite cheltuieli nepopulare, inutile sau ilegale.

Aș fi aplaudat încercarea de deschidere a guvernului către publicarea în format deschis a sumelor din bugetul de stat al României dacă nu aș fi remarcat erorile și indolența acestui demers. E suficient să etichetezi datele ca „fictive” când ai deja bugetul aprobat prin lege? Personal, nu înțeleg de ce se pot introduce datele corect la peste jumătate din ordonatorii de credit și la ceilalți nu.

Din acest considerent, datele prezentate sunt fictive şi sunt utilizate în vederea testării facilităţilor proiectului.
Guvernul României

Firește, nu cred în teoriile conspirației, nu e cazul să ne întrebăm de ce doar la anumite ministere apar sume eronate, de ce Agricultura este creditată cu 12 miliarde mai puțin etc. Apoi, în cadrul principalilor ordonatori de credite, sumele se împart în categorii și ar fi fost foarte util să vedem cum. De exemplu, este util să vedem că Ministerul Educației Naționale primește 6,32% din buget, dar nu știm ce sume revin cercetării sau învățământului. O mică paranteză tehnică, se numește UTF-8, afișează diacriticele și nu e dificil ca pe un site oficial să scriem corect. La final, dacă este vorba de un test, nu ar fi corect să postăm această informație pe site-ul care găzduiește datele? În fond, atunci când semnezi „Open Data Guvernul Romaniei” este posibil să angajezi o anumită legitimitate…

Bugetul real poate fi găsit la Ministerul Finanțelor, pus frumos la pdf, în secțiunea Bugetul de Stat, ignorat de structura și harta site-ului, găsit doar cu ajutorul prietenului Google. Dacă Guvernul României ar furniza informațiile într-un format mai prietenos (doar bugetul Ministerului Educației Naționale are peste 700 de pagini de tabele formatate excesiv de fantezist, ambalat într-un pdf) aș putea contribui la prezentarea bugetului într-o formă completă. Până atunci, mai jos sumele corecte alocate ordonatorilor principali de credite în conformitate cu Legea Bugetului de Stat din 22.02.2013. Pentru că informațiile sunt în format deschis, nu m-ar deranja ca Guvernul să schimbe link-ul către acest set de date.

În eventualitatea că Guvernul dorește să persevereze în direcția creșterii transparenței bugetare o listă de resurse utile poate fi găsită pe site-ul PG Exchange. La final, un infografic Open Budget Survey despre modul în care pe plan internațional sunt prezentate informații despre bugete.

OBS2012-infographic

Sursa: Open Budget

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: