Natural, Cinema Favorit

La sfârșitul anului 2015 am fotografiat fostul cinematograf Favorit din cartierul Drumul Taberei, realizând un portret al unui spațiu urban transformat într-o ruină acoperită de graffiti. Sentimentul predominant era cel de singurătate și reclamare a spațiului de către subcultura graffer-ilor și oameni fără adăpost, zidurile stând mărturie asupra războaielor de editare, iar grilajele și lacătele de la căile de acces și geamuri întărind retragerea activităților comunitare „legale”.

Ca multe dintre obiectivele culturale deținute de administrații locale, reabilitarea acestuia pendulează între presiunea grupurilor civice (Inițiativa Favorit fiind una dintre ele) alimentată de necesitate și nostalgie și indiferența primăriei fundamentată pe incompetență și lipsă viziune.

Trecerea timpului a conturat însă, prin retragerea activităților umane, o renaștere a zonelor naturale. În imaginile de mai jos am încercat să surprind câteva aspecte: un cuib de păsări în pâlcul de pădure din apropiere, zona stalagmitelor și stalactitelor și zona umedă în partea de nord unde predomină mușchiul. 

Având exemplul regenerării naturale din Parcul Văcărești, ar trebui să medităm asupra oportunității de formalizare a retragerii omului din spațiul Cinematografului Favorit și inventarierii și protejării habitatelor naturale. În cele din urmă, culorile graffiti-urilor sunt invadate de verdele natural, iar „forma urmează funcția”. Pentru că orizontul de timp al realizării Centrului Cultural Favorit de către Primăria Sectorului 6 pâlpâie în negura termenelor, imediat după cel al metroului din Drumul Taberei și a calendelor grecești.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.