Baza meliferă România 2015

Informațiile despre baza meliferă existentă în România reprezintă un motiv de dispută și neînțelegeri printre apicultori. Parțial generată de supraaglomerarea din anumite zone și de incapacitatea de coordonare și cooperare dintre asociațiile profesionale, difuzarea informațiilor reprezintă totuși un mecanism de creștere a coeziunii între rețele informale de crescători de albine.

În conformitate cu Legea 383/2013, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar trebui să publice date despre baza meliferă obținute de la autoritățile locale. Ultimele informații postate pe site-ul MADR sunt din 2015 și pe baza acestora am realizat o centralizare care poate fi identificată în harta de mai jos (sursa: www.madr.ro/programul-national-apicol/baza-melifera/anul-2015.html). Vă rog să remarcați faptul că datele sunt dependente de completitudinea informațiilor transmise de la nivel local (nu toate unitățile administrative au transmis date) și de calitatea acestora (deși a existat un formular MS Excel nu toate primăriile l-au utilizat în forma inițială, altele l-au transformat în PDF). Astfel, pot apare erori generate de utilizarea unor unități de măsură diferite, localizare, tip de raportare și centralizare a datelor.

Pentru a identifica informațiile complete transmise de primării către MADR faceți zoom pe zona geografică care vă interesează, mutați cursorul mouse-ului deasupra localității și în fereastra pop-up vor apare tipul de bază meliferă existent (pășune, fâneață, salcâm, tei, floră spontană etc.), persoana de contact de la nivel local și datele de contact, numele localității și suprafața totală raportată a bazei melifere. În plus, conform Legii 383/2013, primăriile trebuie să comunice disponibilitatea de a oferi vatra pentru stupine, iar in harta puteți selecta localitățile care au răspuns afirmativ.

Avem, așadar, un nou exemplu în care modalitățile tradiționale de derulare a activităților asociate cu creșterea albinelor se întâlnesc cu rigorile dezvoltării planificate a statului, în sensul controlării prin fiscallitate, și a normelor europene, manifestate prin acces și standarde de calitate.

Pentru informații suplimentare referitoare la centralizarea datelor contact@sociologic.ro.

%d blogeri au apreciat: