Biblioteca Virtuală de Sociologie

Bibliotecile digitale s-au dezvoltat începând cu anii ‘90 pentru a răspunde adecvat posibilităților oferite de tehnologiile moderne de comunicare. Internetul s-a impus ca modalitate esențială pentru diseminarea informațiilor, iar conținutul și serviciile bibliotecilor digitale servesc utilizatorilor ca interfață între comunitatea de specialiști și clienți sau beneficiari. În esență, practicile de construire a unei biblioteci digitale privesc pe de o parte tehnologiile și rețelele computerizate, pe de altă parte conținutul, modalitatea de organizare, comportamentul utilizatorilor și politicile editoriale (Borgman, 1999, p. 229). În acest material vom prezenta o inițiativă instituțională a ICCV care se înscrie în direcția consolidării comunității sociologice românești prin construirea unei baze de date comprehensibilă care colecționează, digitalizează, organizează și oferă acces la materiale de specialitate. Acest demers este concretizat din punct de vedere instituțional în dezvoltarea începând cu 2016 a unui program instituțional în cadrul ICCV coordonat de prof.univ.dr. Cătălin Zamfir și dr. Eugen Glăvan.

Biblioteca Virtuală de Sociologie (BVS) publică în format electronic cărți și studii de sociologie românească la adresa web www.bibliotecadesociologie.ro, fiind un proiect inițiat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții și coordonat de prof.univ.dr. Cătălin Zamfir și dr. Eugen Glăvan. Materialele publicate în cadrul Bibliotecii Virtuale de Sociologie sunt organizate în două categorii principale: Cărți și Studii. O subcategorie importantă în cadrul Studiilor este reprezentată de Reviste, subcategorie care cuprinde colecția integrală a Revistei de Cercetări Sociale (1994-2000) și, în curând, a revistei Viitorul Social (1972-1980). De asemenea, BVS publică informații despre colecțiile revistelor de sociologie din România care oferă acces liber la conținut, cum ar fi Sociologie Românească, Revista Calitatea Vieții, Jurnalul Practicilor Pozitive Comunitare etc. și anunțuri despre evenimente relevante pentru comunitatea sociologică românească.

Obiectivul general al BVS este consolidarea comunității sociologice din România prin punerea la dispoziția tuturor celor interesați a publicațiilor sociologilor români în format electronic și cu acces liber. Obiectivele specifice sunt reprezentate de:

  • Digitalizarea publicațiilor sociologice românești pentru care nu există versiuni electronice, de exemplu Sociologie Românească sau Viitorul Social, și diseminarea acestora.
  • Centralizarea informațiilor despre publicații sociologice românești care oferă acces liber la conținut.
  • Publicarea integrală a cărților editate sub egida ICCV și corelarea informațiilor cu site-ul ICCV.
  • Corelarea volumelor postate in BVS cu baza de date Sociologie românească 1900-2015.

Pentru a completa oferta editorială și a răspunde obiectivului de consolidare și informare a comunității sociologice românești, BVS transmite lunar un newsletter către aproximativ 900 de abonați. Acesta cuprinde statistici de utilizare a site-ului, ultimele materiale publicate, apeluri de publicare și prezentări la conferințe, precum și informații despre evenimente relevante raportat la momentul lansării newsletter-ului. Un exemplu de newsletter trimis in luna februarie 2017 poate fi găsit la această adresă web.

În prezent (01.11.2017), BVS oferă 563 cărți și articole în format digital, înregistrând în intervalul 01 ianuarie – 31 octombrie 2017 un număr de 19.288 vizitatori pe site și 23.984 descărcări de materiale. În Grafic 1 se poate observa evoluția lunară a numărului de utilizatori unici (definiți pe baza IP-ului de conectare și care nu cuprinde revizitarea site-ului în aceeași zi sau accesarea anonimă prin utilizarea unui VPN) și a paginilor accesate în decursul anului 2017. Pe baza informațiilor oferite de IP a fost extrase și locația geografică a utilizatorilor, înregistrându-se un număr de 70 de țări, cele mai frecvente fiind România (87%), Republica Moldova (6%), Rusia (2%), SUA (2%), Germania (1%) etc.

Grafic 1 Statistici de utilizare BVS în intervalul 01.01.-31.10.2017

Organizarea în funcție de tipul materialului digitalizat în cadrul BVS (cărți, studii, colecții) este completată de indicarea fiecărui material prin minim trei cuvinte cheie. Această etichetare facilitează utilizatorilor identificarea materialelor în funcție de interes și conturează un profil al domeniilor de interes și al ofertei editoriale a bibliotecii digitale. Cele mai frecvente cuvinte cheie sunt prezentate în Figura 1: tranziție (38 de materiale), România (26 de materiale), politică (25 de materiale) etc.

Figura 1 Treemap cu frecvența cuvintelor cheie a materialelor din cadrul BVS

Activitățile specifice pentru implementarea  și dezvoltarea optimă a BVS pot fi grupate în trei categorii:

  1. Activități de informare
  2. Identificarea noilor lucrări și a posibilității apariției lor în BVS;
  3. Diseminarea informațiilor despre apariția materialelor în BVS prin intermediul email-ului sau newsletter-ului.
  4. Activități tehnice
  5. Actualizarea software-ului și aplicațiilor specifice utilizate pentru site-ul BVS;
  6. Asigurarea securității site-ului prin implementarea protocoalelor și aplicațiilor specifice și realizarea copiilor de siguranță;
  7. monitorizarea permanentă a fluxului circulării și descărcării informațiilor și a lucrărilor din BVS;
  8. Oferirea suportului tehnic autorilor pentru publicarea materialelor în BVS.
  9. Activități de reprezentare
  10. Promovarea BVS în rândul colegilor și a altor centre științifice de interes, în vederea dezvoltării BVS;
  11. Atragerea unor materiale reprezentative, obținerea acordului pentru publicare din partea autorilor sau instituțiilor care dețin drepturile de publicare.

Cărțile și studiile publicate în cadrul Bibliotecii Virtuale de Sociologie respectă schema de citare APA. Astfel, în titlu sunt cuprinse informații despre autor, anul de publicare, titlul, locul de publicare și editura. În cazul articolelor sunt adăugate numele revistelor, numărul și paginile. Fiecare material are propria pagină statică URL care este optimizată pentru motoare de căutare. Interfața mai cuprinde informații tehnice despre profilul și accesarea materialului publicat: numărul de descărcări, numărul de fișiere, mărimea materialului, data de creare și ultima dată de actualizare. Materialul poate fi descărcat direct, gratuit și fără necesitatea autentificării, utilizând link-ul „Download” din secțiunea „Descărcați fișierul”.

În momentul actual BVS asigură diseminarea informațiilor, accesul liber la materiale și monitorizarea traficului. Una dintre dimensiunile care poate fi adăugată este aceea a dezvoltării și integrării BVS în categoria depozitelor instituționale de informații. Recenta declarație a Consiliului Competitivitate din cadrul Uniunii Europene care privește piața digitală unică europeană prin care s-a întărit principiul „Open Science” și Amsterdam Call for Action  on Open Science urmărește publicarea în regim deschis a tuturor rezultatelor de cercetare din cadrul programelor finanțate din fonduri publice. Astfel, BVS poate fi dezvoltată într-un repository instituțional, utilizând politici, standarde și practici recunoscute la nivel internațional în domeniul arhivelor digitale pentru interoperabilitate.

Bibliografie

***. Amsterdam Call for Action  on Open Science. Web: http://openaccess.nl/sites/www.openaccess.nl/files/documenten/amsterdam-call-for-action-on-open-science.pdf (Accesat 15.10.2017)

Borgman, Christine L. (1999). What are digital libraries? Competing visions. Information Processing and Management, no. 35, pp. 227-243.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.