Sociologia Jurnaliștilor 2025
Această pagină se adresează studenților FJSC, Jurnalism, anul III, grupele 1-4, care fac seminarul cursului Sociologia Jurnaliștilor cu Eugen Glăvan în anul universitar 2024/2025. Informațiile conținute se referă la prezentarea cursului și seminarului, bibliografie, caracteristicile evaluării, detalii despre activitățile curente de seminar, alte informații necesare pentru derularea activității. Pentru informații suplimentare pot fi contactat la eugen.glavan@fjsc.ro.
Descrierea cursului
Cursul explorează aspectele socio-culturale actuale care conturează condiția jurnalistului în lumea contemporană, cu accent pe evoluțiile recente și provocările din domeniul jurnalismului. Fișa disciplinei poate fi găsită aici.
Seminar
Programarea temelor abordate la seminar și bibliografia aferentă:
- Prezentarea conținutului seminarului, a listei de lecturi recomandate și a evaluării studenților.
- Definirea profesiei de jurnalist și noile paradigme ale acestei profesii.
- Redacțiile digitale și viitorul organizațiilor media.
- Criteriile de selecție a știrilor și influența noilor tehnologii.
- Identitatea profesională și evoluția rolurilor jurnalismului în societate.
- Analiza jurnalismului în Europa Centrală și de Est în contextul problemelor globale contemporane.
Teme
Temele sunt valabile pentru studenții care participă și/sau prezintă la seminar.
Tema 1: Azi am învățat. Alegeți o postare de pe subreddit-ul https://www.reddit.com/r/todayilearned/ și analizați semnificația acesteia pentru dvs., colegi sau profesorul de seminar. Scrieți maxim o pagină (500 de cuvinte) care să conțină motivația, conținutul, eventualele reacții ale comunității. Fiti pregătiți să prezentați informațiile la seminar.
Tema 2 Conexiuni încredere. Accesați site-ul https://ncase.me/trust. Parcurgeți toate etapele exercițiului. Notați ideile principale. Realizați o conexiune între aceste idei și unul dintre conceptele sau teoriile din materialul bibliografic Vasilendiuc, Natalia. (2020). Sociologia jurnaliștilor. Concepte de bază și studii comparative ale profesiei de jurnalist. București: Tritonic. Scrieți un material de trei paragrafe (maxim 500 de cuvinte tipărite sau scrise de mână) care să descrie ideea, conceptul din bibliografie și conexiunea pe care ați făcut-o. Fiti pregătiți să prezentați informațiile la seminar.
Evaluarea studenților
Condiție preliminară de evaluare: prezența fizică la minim trei seminarii. Nota de seminar se calculează pe baza participării active la seminar. Excurtus: a pune întrebări, a te implica, a sintetiza materia, a progresa. Punctajul maxim care poate fi obținut în urma participării active, temelor, testelor și exercițiilor este de cinci puncte.
Catalog
În conformitate cu regulamentele FJSC, evaluarea studenților va fi comunicată exclusiv personal.