Sociologia Jurnaliștilor 2023

Această pagină se adresează studenților FJSC, Jurnalism, anul III, grupele 3 și 4, care fac seminarul cursului Sociologia Jurnaliștilor cu Eugen Glăvan în anul universitar 2022/2023. Informațiile conținute se referă la prezentarea cursului și seminarului, bibliografie, caracteristicile evaluării, detalii despre activitățile curente de seminar, alte informații necesare pentru derularea activității. Pentru informații suplimentare pot fi contactat la eugen.glavan@fjsc.ro.

Link-ul pentru seminariile online este acesta.

Descrierea cursului

Cursul prezintă câteva din coordonatele socio-culturale majore prin care se definește condiția jurnalistului in lumea contemporană. Fișa disciplinei poate fi găsită aici.

Evaluarea studenților

Condiție preliminară de evaluare: prezența fizică la minim cinci seminarii. Nota de seminar se calculează pe baza participării active la seminar. Excurtus: a pune întrebări, a te implica, a sintetiza materia, a progresa. Punctajul maxim care poate fi obținut în urma participării active, temelor, testelor și exercițiilor este de cinci puncte.

Seminar

În tabelul de mai jos puteți găsi programarea temelor abordate la seminar și bibliografia aferentă.

# Data Seminar Bibliografie Exercițiu
1 27.02.2023 8.2.1. Introducere: Prezentarea seminarului și a bibliografiei, precizarea exigențelor de evaluare, plasarea seminarului în contextul Planului de învățământ al facultății. Căi de acces in jurnalism, test, chestionar. Test cunoștințe și agilitate mentală
2 06.03.2023 8.2.2. Conceptele de profesiune, profesionalism, profesionalizare; criterii de definire a statutului profesional; definiții ale jurnalistului. Coman, M., 2016, Introducere in sistemul mass media, Iași, Polirom, partea a II-a (Statutul profesional, pp. 239-264) Distincții conceptuale și forme logice
3 13.03.2023 8.2.3. Organizarea activităților in instituțiile de presă. Ierarhii și norme de comportament; diviziunea muncii și apariția celor doua funcții majore: reporterul și editorul; birocrațiile ne-birocratice Coman, M., 2016, Introducere in sistemul mass media, Iași, Polirom, partea a II-a  (Organizarea activității în instituțiile de presă, pp. 265-293) Dezbatere sistem Oxford adaptat
4 20.03.2023 8.2.4. Proceduri de lucru și modele de comportament standardizate.
Practicile de rutină – avantaje și dezavantaje; procesele
decizionale sub presiunea criteriilor de tip economic, birocratic,
ideologic; criterii de definire a evenimentului și știrii
Coman, M., 2016, Introducere in sistemul mass media, Iași, Polirom, partea a II-a  (Procedurile de rutină în jurnalism, pp. 295-317) Elaborarea știrilor în situații de non-rutină
5 27.03.2023 8.2.5. Jurnalistul și mediul său profesional: cooperare și conflict. Forme ale controlului. Birocrațiile nebirocratice Coman, M., 2016, Introducere in sistemul mass media, Iași, Polirom, partea a II-a  (Cultura profesională, pp. 319-343)
6 03,04.2023 8.2.6. Cultura profesională. Norme, valori, role conception, job satisfaction; reprezentări sociale, simboluri și mituri ale profesiei în cultura populară. Vasilendiuc, N., 2011, Cultura profesională a jurnaliștilor, București, Ed. Universității din București (Cap. 2 Cultura profesională…, pp. 31-74)
7 10.04.2023 8.2.7. Cultura profesională. Norme, valori, role conception, job satisfaction; reprezentări sociale, simboluri și mituri ale profesiei în cultura populară. Zelizer, Barbie, 2007,  Despre jurnalism la modul serios, Iași, Polirom. Cap. Sociologia și jurnalismul, pp. 55-88.
8 17.04.2023 Condiția jurnaliștilor in România. Profesionalism – amatorism,
angajare – independență, prestigiu – pierderea credibilității,
exercițiul profesional – exercițiul managerial, corupția etc.
Rieffel, R., 2008, Sociologia mass media, Iași, Polirom, cap. Profesioniștii mass media (pp. 127-166)
9 24.04.2023 Condiția jurnaliștilor in România. Profesionalism – amatorism,
angajare – independență, prestigiu – pierderea credibilității,
exercițiul profesional – exercițiul managerial, corupția etc.
Vasilendiuc, Natalia. (2020). Sociologia jurnaliștilor. Concepte de bază și studii comparative ale profesiei de jurnalist. București: Editura Tritonic
10 08.05.2023 Recapitulare Bibliografia de curs și seminar

Teme

Temele sunt valabile pentru studenții care paricipă și/sau prezintă la seminar.

Tema 1: Azi am învățat

Tema 2: Note de lectură Cornell – Tema se adresează studenților care participă la seminarul 5 din 27.03.2023 și contează pentru prezența activă la seminar. Citiți materialul pentru seminar, Coman, M., 2016, Introducere in sistemul mass media, Iași, Polirom, partea a II-a  (Cultura profesională, pp. 319-343). Realizați note de lectură în format Cornell, după modelul disponibil aici. Trimiteți documentul pe adresa de email eugen.glavan@fjsc.ro sau aduceți-l tipărit la seminar.

Tema 3: Încredere – Tema se adresează studenților care participă la seminarul 6 din 03.04.2023 și contează pentru prezența activă la seminar. Accesați site-ul https://ncase.me/trust. Parcurgeți toate etapele jocului și notați ideile principale. Realizați o conexiune între aceste idei și unul dintre conceptele sau teoriile din materialul bibliografic pentru seminarul 6 (Vasilendiuc, N., 2011, Cultura profesională a jurnaliștilor, București, Ed. Universității din București (Cap. 2 Cultura profesională…, pp. 31-74)). Scrieți un material de trei paragrafe (maxim 500 de cuvinte) care să descrie ideea, conceptul din bibliografie și conexiunea pe care ați făcut-o. Aduceți materialul tipărit la seminar.

Tema 4: Pale Blue Dot – Tema este valabilă pentru studenții care participă la seminarul 7 din 10.04.2023 și contează pentru prezența activă la seminar. Vizionați filmul de la adresa https://youtu.be/wupToqz1e2g. ( 3,30 min.) Documentați-vă în legătură cu realizarea acestuia cu accent pe oamenii și tehnologiile care l-au făcut posibil. Propuneți un material din prezent care să fie realizat după coordonate asemănătoare. Scrieți un material de trei paragrafe (maxim 500 de cuvinte) după structura istoric, propunere tehnologie/persoană din prezent și semnificația propunerii dvs. Aduceți materialul tipărit la seminar și pregătiți-vă să-l prezentați.

Tema 5: BBC IReporter – Tema se adresează studenților care participă la seminarul 8 din 24.04.2023 și contează pentru prezența activă la seminar. Intrați pe acest link. Sunteți jurnalist BBC și aveți sarcina de a acoperi o știre de ultimă oră – publicând povestea pe un site „BBC Live”. Materialul va fi judecat în funcție de cât de bine echilibrați precizia, impactul și viteza. Scrieți un material de trei paragrafe (maxim 500 de cuvinte) care să descrie deciziile pe care le-ați luat în timpul activității, referindu-vă la unul dintre conceptele din lectura de seminar sau curs. Trimiteți documentul pe adresa eugen.glavan@fjsc.ro împreună cu un print-screen după stadiul final în care ați ajuns. Termen: 21.0.2023, ora 22:00.

Catalog

În documentul vizualizat mai jos sau aici găsiți centralizate pe grupe informații despre prezențele la seminar (PS) și evaluarea pentru activitatea de seminar (AS). Informațiile vor fi actualizate permanent în funcție de derularea activităților din timpul semestrului. În eventualitatea că acestea nu se afișează complet pe dispozitive mobile vă rog să folosiți un computer și un browser modern.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: